Search
شیوع کبد چرب

افزایش بیماری کبد چرب درایران

کبد چرب چیست و چطور ایجاد میشود؟

وجود چربی در کبد طبیعی است، اما اگر این میزان از چربی بیش از ۵ تا ۱۰ درصد وزن کل کبد شود، فرد به بیماری کبد چرب دچار شده است.این بیماری نشانه ی خاصی ندارد اما بعد از رعایت نکردن و پیشروی این بیماری در کبد باعث سوءهاضمه شده و در نهایت منجر به مرگ انسان می شود. رسوب چربی در کبد را کبد چرب می نامند. مصرف الکل می تواند باعث این بیماری شود. البته افراد غیر الکلی هم به دلایل مختلف از جمله چاقی, مصرف غذاهای آماده و غذاهای چرب, عدم فعالیت فیزیکی, مصرف مواد نامناسب غذایی. بنابراین با توجه به موارد بالا متاسفانه این بیماری در حال افزایش است. این عارضه گاهی به علت مصرف برخی داروها می باشد که باعث رسوب چربی در کبد می شود.

انواع کبد چرب :

  • کبد چرب غیرالکلی: این بیماری زمانی رخ می‌دهد که کبد در شکستن چربی ها دچار مشکل می‌شود و با جمع شدن چربی در بافت‌های کبد، فرد دچار کبد چرب می‌گردد. این بیماری با مصرف الکل مرتبط نبوده و زمانی مشخص می‌شود که ۱۰ درصد و یا بیشتر وزن کبد حاوی چربی باشد. این بیماری خود نیز به چند دسته تقسیم شده و در شدیدترین مراحل باعث سیروز کبدی و یا زخم و سپس نارسایی کبدی می‌گردد.
  • کبد چرب الکلی: این بیماری جزء اولین مرحله‌های بیماری های کبدی مربوط به الکل است. کبد با مصرف زیاد الکل صدمه دیده و قادر به شکستن چربی ها نیست. اگر فرد از مصرف الکل خودداری نماید، این نوع کبدچرب کم کم درمان می‌گردد، اما در صورت ادامه به مصرف الکل فرد ممکن است دچار سیروز کبدی گردد.
  • کبد چرب بارداری: هرچند این نوع از کبد چرب خیلی نادر بوده، با این حال جمع شدن چربی در هنگام بارداری می‌تواند خطراتی جدی هم برای مادر و هم برای جنین داشته باشد. این بیماری می‌تواند باعث نارسایی کبدی، نارسایی کلیه، عفونت شدید یا خونریزی شود. هرچند دلیل این بیماری کاملاً شناخته نشده اما دانشمندان معتقدند این بیماری با هورمون های این دوران در ارتباط است. علایم این بیماری در سه ماه سوم رخ داده و شامل حالت تهوع، استفراغ، درد در قسمت بالایی سمت راست شکم، زردی و کسالت عمومی می‌باشد . زنان باردار باید آزمایش های لازم را برای اطلاع از این بیماری انجام دهند، اکثر زنان پس از زایمان شروع به بهبود می‌نمایند.

شیوع این بیماری نتیجه این است که میزان مصرف غذای روزانه افراد بیشتر شده است؛ به طوری که سرانه مصرف کالری هر ایرانی از 2 هزار کالری در روز در چند دهه قبل به سه هزار و 100 کالری رسیده که از متوسط جهانی حدود 550 کالری بیشتر است.
وی افزود: این آمار نشان می دهد میزان مصرف کالری روزانه ایرانی ها حدود 30 تا 35 درصد اضافی است و این کالری اضافی به صورت چربی در بخش های مختلف بدن از جمله کبد رسوب می کند.
ملک زاده ادامه داد: عوارض جدی کبد چرب، فقط کبد را درگیر نمی کند؛ در مواردی بیشتر افرادی که کبد چرب دارند تا آخر عمر ممکن است با مشکل کبدی مواجه نشوند اما مستعد ابتلا به سکته های قلبی و مغزی می شوند.
وی پرخوری و کم تحرکی را از عوامل ابتلا به کبد چرب در بین ایرانی ها عنوان کرد و توضیح داد: پرخوری باعث شده که 70 درصد ایرانی ها یا چاق باشند یا درجاتی از اضافه وزن داشته باشند. در کنار آن حدود 78 درصد ایرانی ها تحرک بدنی کافی ندارند و این دو عامل باعث شیوع کبد چرب شده است.
ملک زاده گفت: این مساله سبب شده که از هر 375 هزار مرگ سالانه در کشور، 100 هزار مرگ زودرس باشد یعنی این تعداد افراد 10 سال زودتر از میزانی که می توانند زنده باشند، می میرند.
معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت خاطرنشان کرد: مهمترین علت این مرگ ها سکته های قلبی و مغزی است و عمدتا در افرادی بروز می کند که کبد چرب دارند.

علل بروز کبد چرب

فوق تخصص بیماری های گوارش و کبد، علت عمده بروز کبد چرب غیرالکلی را به طور کلی پرخوری، نبود تحرک بدنی و عوامل ژنتیکی عنوان کرد و در مورد مواد مخدر گفت: مواد مخدر مانند تریاک و انواع مشتقات آن و سیگار تاثیر مستقیمی در بروز کبد چرب ندارند و تاثیر آنها بیشتر روی سکته های قلبی و مغزی است.
ملک زاده در مورد تاثیر مصرف مشروبات الکی در بروز کبد چرب نیز توضیح داد: مشروبات الکی نوع خاصی از کبد چرب را به وجود می آورند و هر فردی که مشروبات الکی مصرف کند، به نوعی از کبد چرب مبتلا می شود که به آن کبد چرب الکلی گفته می شود.

درمان کبد چرب

وی اظهار کرد: 80 درصد افراد مبتلا به کبد چرب اگر وزن خود را کاهش دهند و ورزش کنند، بهبود می یابند و 20 درصد موارد نیز لازم است دارو مصرف کنند.
ملک زاده ادامه داد: 20 درصد افرادی که کبد چرب دارند، لاغر هستند اما چاقی شکمی دارند؛ این بدترین نوع کبد چرب است که علت ژنتیکی دارد و مبتلایان به آن باید حتما دارو مصرف کنند.
وی در مورد اینکه آیا کبد چرب به سیروز (سرطان) کبدی منجر می شود، گفت: زمانی علت سرطان کبد هپاتیت B بود که با انجام واکسیناسیون سراسری این بیماری را کنترل کردیم اما در حال حاضر کبد چرب به مهمترین علت سیروز کبدی و پیوند کبد در ایران و جهان تبدیل شده است.
معاون تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت تاکید کرد: لازم است در زمینه خودمراقبتی در ایران فرهنگ سازی شود و با افزایش آگاهی درخصوص علل بیماری ها مردم کمتر غذا بخورند، تحرک بدنی خود را افزایش دهند، ورزش کنند و نمک کمتری (مصرف نمک در ایران دو و نیم برابر نیاز بدن) مصرف کنند.

 

منبع : خبرآنلاین و ویکیپدیا با دخل و تصرف



2 thoughts on “افزایش بیماری کبد چرب درایران

  1. محمود بهجونیا

    باسلام و روز بخیر من دیابت تیپ دو دارم راههای پیشگیری جدی را بفرمایید . با تشکر

    Reply
    1. مدیر Post author

      سلام دوست عزیز
      مطالب زیادی در سطح نت در این مورد موجوده ولی به طور خلاصه همه راهها به این سه مورد ختم میشه .
      ابرای کنترل دیابت نوع دو , اول از همه باید رژیم غذایی مناسبی داشته باشید و میزان کربو هیدرات و چربی و کالری دریافتی رو کنترل کنید . میتونید به پزشک متخصص تغذیه مراجعه کنید . بهترین راه کنترل دیابت تغذیه صحیح هستش . در کنار دارو .
      در درجه دوم باید ورزش کنید و اگر اضافه وزن دارید از بین ببرید .
      و البته درمان دارویی هم موثر هستش که باید برای تجویز مناسب به دکتر مراجعه کنید .

      Reply

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*